Julens mest uttjatade sånger och psalmer

Det är svårt med förnyelse, inte minst under en så traditionstyngd helg som julen. Som kyrkomusiker är man trött på Nu tändas tusen juleljus redan till tredje (eller möjligtvis andra) advent och när själva julhelgen kommer så känns frasen Stilla natt, heliga natt, allt är frid, stjärnan blid… som ett ironiskt hån.

psalmböckerProblemet är att hitta balansen mellan alla sånger och psalmer som alla förväntar sig och vill få sjunga eller lyssna till och att ge något nytt som de absolut inte tror att de vill ha. Till julottan till exempel känns kanske Var hälsad sköna morgonstund, Det är en rosutsprungen, När juldagsmorgon glimmar och Dagen är kommen givna. Då är vi redan uppe i fyra psalmer. Finns det plats för något nytt?

Det finns 26 psalmer under rubriken jul i vår psalmbok och där finns en enorm variation och rikedom. Jag har gott igenom dom alla för att skapa en julspellista för Svenska kyrkan med alla dessa. Håll utkik på Svenska kyrkans Facebook-sida. Det blir vitt skilda artister som Frank Sinatra, Radiokören, Earth, Wind & Fire, Samuel Ljungblahd och Peter Mattei. Men här kommer ett smakprov med nummer 432, en medeltida julvisa.

Annonser

6 kommentarer

Under kyrkomusik, musiktips, Psalm

6 svar till “Julens mest uttjatade sånger och psalmer

 1. margareta wahlen

  Jag förstår att för dig blir det tjatigt och även för en körsångare ibland! Men för folk i gemen betyder de mest älskade sångerna mycket. För en massa år sedan hade vi en julkonsert med nästan bara klassiker och den var mycket uppskattad! Adams julsång och Var hälsad sköna måste bara vara med på julottan och förstås Det är en ros…jag ska lyssna på din lista! kram Margareta

 2. Thorsten Schütte

  Det finns en helt fantastisk julsång av J S Bach: ”Ich steh an Deiner Krippe hier, Oh Jesu Du mein Leben…” Undrar om den även finns på svenska, Bra innehåll, ljuvlig melodi och ej utsliten

  • Ja, den är mycket fin. Den finns med i Juloratoriet som jag gör i Enskede den 3/1 och i Årsta 4/1. Den finns på svenska, tyvärr inte i vår psalmbok men väl i Lova Herren som är Bibeltrogna vänners (numer heter de Evangelisk Luthersk Mission, ELM) sångbok som nummer 103 med titeln Jag står inför din krubba här.

   • Thorsten Schütte

    Aha, tack, Den här julsången var min pappas favoritjulpsalm liksom Schuberts h-moll symfoni hans favoritsymfoni. Kanske därför min förkärlek för molltonarter…

 3. Andrea

  Hejsan, här kommer en kanske konstig fråga, men jag googlade min fråga och kom in hit, hehe. Vi ska ha dop för våran lilla dotter och jag undrar om man kan spela Beauty and the Beast på orgel när man kommer in till kyrkan? Alltså om det är en låt som GÅR att spela på orgel? Hoppas det för då hade det varit så mysigt! Tacksam för svar!

  • Hej, kul att du hittade hit! Det enkla snabba svaret är att egentligen allt går att spela på orgel och det mesta kan bli riktigt snyggt och bra. Men, det är skillnad på organister och organister och inte minst så är det skillnad på orglar och orglar. I princip alla orglar är ju platsbyggda, så inga orglar är likadana och en del är kanske byggda på 1700-talet och är små med bara ett par stämmor medan det finns stora moderna. Det bästa är helt enkelt att ta kontakt med tjänstgörande musiker och höra vad hen tycker.
   Lycka till,
   David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s